Cei mai bogati oameni din toate timpurile

Este, așa cum o recunosc chiar și autorii, o listă destul de speculativă, bazată pe estimări. Mai mult, lista cuprinde, în mare, personalități din America și Anglia, pentru că acolo au fost mai multe date disponibile.

Cei de la Business Insider au realizat un clasament cu cei mai bogați 20 de oameni din toate timpurile, iar toate valorile de mai jos se bazează pe estimări Forbes, actualizate cu inflația. Sumele sunt exprimate în dolari.

20. Warren Buffett 63,9 miliarde dolari. Sa va spunem doar ca, desi si-a castigat averea cu mare munca, e si un mare filantrop. Atat de mare, incat procente importante din averea sa au mers catre fundatii de caritate. 31 de miliarde de dolari, mai precis, au fost varsate in conturile celei deschise de un alt miliardar, Bill Gates. Pentru ca numai cei mai bogati isi pot permite sa doneze miliarde!

19. Sam Walton 64,5 miliarde (fondatorul Walmart în 1962). Sam a fondat unul dintre cele mai cunoscute imperii, Wal- Mart. Cele mai cunoscute magazine din America au introdus, la vremea lor, lucruri care azi sunt obisnuite, dar au fost revolutionare atunci, precum un orar bine stabilit, marfuri diverse si reduceri.

18. Marshall Field 66,1 miliarde dolari. Orice ar fi, clientul dicteaza! Aceasta a fost filosofia de la care a plecat Marshall. Si a fost un pionier in comert. Printre masurile introduse de el la magazinele sale a fost si posibilitatea returnarii marfii si vanzarea la pret de producator.

17. Stephen Van Rensselaer 68,5 miliarde dolari.

16. Jay Gould 71,2 miliarde dolari. (Baron al infrastructurii rutiere și investitor în aur)

15. Carlos Slim 74,5 miliarde dolari

14. Henry Ducele de Lancaster 77,5 miliarde dolari

13. Frederick Weyerhaeuser 79,4 miliarde dolari. Dupa Razboiul Civil din America, domnul a profitat din plin de recesiune, de criza si de… dorinta oamenilor de a construi. Asa ca si-a cladit un imperiu in domeniul constructiilor, dar si ajutandu-i pe fermieri.

12. A.T. Stewart 88,9 miliarde dolari (unul dintre primii oameni de afaceri din retail)

11. John of Gaunt 101 miliarde dolari

10. Stephen Girard 105 miliarde dolari

09. Richard Fitzalan  108 miliarde dolari

08. John Jacob Astor 121 de miliarde (s-a ocupat de comerțul cu blănuri în anii 1800, după care a investit masiv în imobiliare). A fost considerat primul milionar din America. S-a lansat si s-a specializat in blanuri. Si, pe vremea cand visele erau de vanzare aproape legal, a facut bani buni si din vanzarea de opiu. Spre finalul vietii s-a retras in imobiliare.

07. William de Warenne 134 de miliarde (a participat la celebra bătălie de la Hastings, după care a fost răsplătit cu proprietăți uriașe)

06. Bill Gates 136 de miliarde dolari. Multi s-ar fi asteptat ca Bill sa fie macar in top 3, dar nu e chiar asa. Domnul Microsoft si-a donat o parte importanta a averii, dar nu e inca printre cei mai bogati.

05. Alan Rufus 149 de miliarde de dolari (a trăit în secolul al XI-lea)

04. Cornelius Vanderbilt 185 de miliarde. Nu e obligatoriu sa joci cinstit ca sa ajungi bogat. Preturi incorecte, jocuri de culise, mojicie, pe toate le-a avut Cornelius. Numai ca a cosntruit o avere din transporturi, de la cele maritime, pana la cele pe calea ferata.
Cornelius Vanderbilt

03. William Cuceritorul 209 miliarde de dolari

02. Andrew Carnegie 309 miliarde de dolari. Acum mai bine de 100 de ani, otelul era o afacere buna. Carnegie a lucrat din greu inca de mic. Nu a avut succes peste noapte, dar averea sa a crescut constant. Si le-a ramas mostenitorilor, dar si fundatiilor de caritate care mai folosesc si acum fonduri lasate de el.

01. John D. Rockefeller 336 miliarde de dolari (la vremea sa, controla 90% din piața de petrol americană). Multi se intreaba cum s-ar fi descurcat domnul Rockefeller in zilele de criza mondiala. In 1870, el a fondat Standard Oil si, in curand, a inceput sa domine industria. Rockefeller a fost primul miliardar al Americii. Si el a donat bani pentru medicina, educatie, stiinta.

Leave a Reply

Vizualizari