Fiecare moldovean este dator cu peste 300$

 
Datoriile externe ale statului costa fiecare moldovean 313 dolari, adica aproape 4 mii de lei. Este vorba de o suma de 1,116 miliarde de dolari, imprumut pe care Republica Moldova l-a facut in numele nostru.

Creditele accesate pe banda rulanta de Guvernul moldovean a facut ca in 2010 datoria externa sa creasca cu 342,5 milioane de dolari, ajungand pana la 30% din Produsul Intern Brut. Numai in luna decembrie, in conturile statului moldovenesc au intrat peste 30 de milioane de dolari.

Potrivit Ministerului de Finante, cresterea se datoreaza in special intrarilor de imprumuturi externe de la organismele financiare internationale.

Asta inseamna ca numai in 2010 fiecarui moldovean i-a crescut datoria cu peste o mie de lei.

Vestea trista este ca datoria externa va creste si mai mult. In 2011, statul moldovean are de gand sa se acceseze inca 383 de milioane de dolari. Asa ca daca nu aveti credite, nicio problema, se imprumuta statul in contul vostru.

Expertii de la Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale Viitorul estimeaza ca, pana in 2014, tara noastra va acumula o datorie externa de 6,3 miliarde de dolari.

Alexandru Fala, expert asociat la IDIS Viitorul, a declarat, pentru StireaZilei.md, ca exista doua solutii realiste de a le achita - fie din veniturile din export, fie din incasarile bugetare.

Chiar si asa, moldovenii o duc mai bine ca americanii la acest capitol. Asta pentru ca cea mai mare datorie externa ca valoare apartine Statelor Unite ale Americii – 13 triliarde de dolari, ceea ce reprezinta 45 de mii de dolari datorii pe cap de locuitor.

Leave a Reply

Vizualizari