Apple, zguduit dupa cutremur: a pierdut 22 miliarde dolari in 2 zile

Inchiderea multor fabrici nipone scumpeste telefoanele mobile, computerele si televizoarele ale caror componente provin de acolo. Si asigurarile s-au scumpit dupa ce facturile platite de asiguratori in zonele nimicite au depasit zeci de miliarde de dolari.

Este asadar in pericol revenirea economica globala, implicit a Romaniei. Japonia produce aproape jumatate din componentele folosite in toata lumea la fabricarea calculatoarelor, televizoarelor si telefoanelor mobile. Pretul acestora a crescut dupa ce zeci de fabrici nipone au fost inchise. Automat este vorba si despre o scumpire a electronicelor. Reducerea exporturilor japoneze afecteaza toate tarile, inclusiv Romania care spera la investitii.

Analistii economici spun ca tara noastra putea beneficia de investitii financiare sau directe din Japonia, care probabil nu vor mai veni, iar majorarea costurilor la energie si posibil la alimente ne va face mai grea iesirea din criza.

Mari companii internationale sunt afectate atat de scumpirea componentelor, cat si de scaderea abrupta la bursa a valorii actiunilor. De exemplu, Apple a pierdut 22 de miliarde de euro in doua zile. In schimb yenul s-a intarit fara precedent dupa ce firmele japoneze si-au repatriat toti banii din strainatate si au cumparat moneda nationala.

Si pretul petrolului e in scadere dupa ce cererea de titei din Japonia, al treile mare consumator din lume, s-a micsorat. Analistii estimeaza ca titeiul se va scumpi dupa repornirea industriei japoneze. Si pretul energiei electrice este in crestere pentru ca multe centrale nucleare care produc cea mai ieftina energie au fost inchise.

Exista si pericolul cresterii asigurarilor de locuinte, chiar si romanesti. Marii asiguratori trebuie sa-si recupereze cumva pagubele pricinuite de dezastrul din Japonia. Firmele de asigurari au de platit in Japonia daune de aproximativ 25 de miliarde de dolari.

Leave a Reply

Vizualizari